Opisano nowy gatunek kopalnego rekina
5 października 2016, 11:47W oparciu o 4,5-cm skamieniałe zęby, które znaleziono w Kalifornii, Karolinie Północnej, Peru i Japonii, opisano nowy gatunek kopalnego rekina - Megalolamna paradoxodon.
Nie taki straszny cement
23 listopada 2016, 10:58Światowa produkcja cementu jest tak duża, że odpowiada ona aż za 5% antropogenicznej emisji gazów cieplarnianych. Jednak budowle wzniesione z cementu pochłaniają dwutlenek węgla z powietrza. Naukowcy z Chin, USA i Europy postanowili zbadać, jaki jest rzeczywisty budżet gazów cieplarnianych związany z produkcją i używaniem cementu
Suplementy z omega-3 zmniejszają ryzyko dziecięcej astmy
2 stycznia 2017, 12:31Przyjmowanie w ciąży suplementów z kwasami omega-3 może niemal o 1/3 zmniejszyć ryzyko astmy u dziecka.
Płeć dziecka wpływa na reakcje odpornościowe ciężarnych
13 lutego 2017, 11:50Płeć dziecka wpływa na reakcje odpornościowe ciężarnych.
Nie trzeba grupy, wystarczą pojedyncze bakterie z nieznanymi dotąd enzymami
23 marca 2017, 13:33Nawet pojedyncze bakterie mikrobiomu jelit mogą rozkładać (depolimeryzować) najbardziej złożone węglowodany.
Samce sikor bogatek dobierają sąsiadów pod kątem podobnej osobowości
8 maja 2017, 10:04Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie odkryli, że samce sikory bogatki (Parus major) wybierają sąsiadów z osobowością podobną do własnej.
Epidemia otyłości wśród psów i kotów
29 czerwca 2017, 09:20Epidemia otyłości dotyka nie tylko ludzi, ale i zwierzęta domowe. Naukowcy z USA przyjrzeli się w ubiegłym roku 2,5 milionom amerykańskich psów oraz 500 000 kotów i stwierdzili, że 33% zwierząt ma nadwagę lub jest otyłych
Skuteczna metoda leczenia alergii na orzechy ziemne
18 sierpnia 2017, 10:28Naukowcy z Murdoch Children's Research Institute (MCRI) opracowali metodę leczenia alergii na orzechy ziemne. Uzyskana w wyniku jej zastosowania tolerancja utrzymuje się już 4 lata od zakończenia oryginalnego badania.
Zidentyfikowano przyczynę częstszych złamań u seniorów z cukrzycą
20 września 2017, 10:20Choć seniorzy z cukrzycą typu 2. mają prawidłową lub nawet większą od rówieśników gęstość kości, częściej dochodzi u nich do złamań. Ryzyko złamań biodra jest wyższe nawet o 40-50%.
Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?
2 listopada 2017, 11:17Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.